Amsterdam Musea

Hieronder de door ons samengestelde Amsterdam Musea top 10. De Nachtwacht, Het Melkmeisje, De Aardappeleters of De Zonnebloemen, het VOC-schip, foto’s van Anne Frank, de Grote Tsarenkroon van het Russische rijk; het zijn allemaal ‘topstukken’ uit de museumwereld van Amsterdam waar miljoenen mensen uit de hele wereld op afkomen. Dat betekent dat het in de grote musea vrijwel altijd druk is. Bij de kleinere musea, zoals het ‘Hash, Marihuana & Hemp Museum’ op de Wallen bijvoorbeeld. Daar kom je meer te weten over het gebruik van wiet door de eeuwen heen. Of bezoek het kleinste museum van Amsterdam: Perron Oost.

booked.net

Het Rijksmuseum is met circa 2,5 miljoen bezoekers per jaar de absolute topper onder de musea. Het museum onderging een drastische, 10 jaar durende verbouwing (2003 – 2013) en kwam als een herboren ‘Kathedraal voor de Kunst’ weer tevoorschijn. De looproute door alle zalen van het museum is zo’n anderhalve kilometer lang en er worden 8.000 objecten tentoongesteld. Grote trekpleister is natuurlijk De Nachtwacht van Rembrandt. Let ook eens op het plafond van de ruimte waar dit meesterwerk hangt. Dat is namelijk beschilderd door een Britse kunstenaar.
Lees meer over Rijksmuseum…

Gelegen op het mooie Museumplein ligt dit Van Gogh Museum. Zo nu en dan duikt er opzienbarend nieuws op over de illustere en wereldberoemde schilder Vincent van Gogh. Zo werd in 12 juli 2016 een eind gemaakt aan de speculaties of hij zijn hele oor afsneed, of alleen de oorlel. In de archieven van een Amerikaanse schrijver werd namelijk een (aan)tekening van zijn behandelend arts gevonden waaruit duidelijk blijkt dat hij zijn hele oor eraan moest geloven. Vreemd genoeg dook op diezelfde dag het pistool op waarmee de schilder zichzelf door de borst schoot. Twee stille getuigen van de strijd van een briljant schilder.
Ga naar Van Gogh Museum…

Het blijft bijzonder dat rijen mensen bereid zijn zo geduldig te wachten om het kamertje in het Anne Frank Huis te bezichtigen waar een Joods pubermeisje de laatste twee jaar van de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat. Ieder jaar lopen meer dan een miljoen mensen, overwegend uit het buitenland, in een uurtje door het achterhuis waar zij zich verstopte voor de nazi’s. Dat haar dagboek over de hele wereld als lesmateriaal wordt gebruikt, zal daar ongetwijfeld mee te maken hebben. Ook is de Anne Frank Stichting – waar haar vader tot 1980 bij betrokken was – actief in meer dan 50 landen met tentoonstellingen en educatieve projecten..
Lees meer over Anne Frank Huis…

In tegenstelling tot het Rijksmuseum, waar vooral veel ‘oude meesters’ hangen, herbergt het Stedelijk Museum een prachtige collectie moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Het museum ging in 1895 open en toonde aanvankelijk wat antiek, oude munten, juwelen en horloges en andere snuisterijen en curiosa. Pas sinds de jaren ’70 toont het Stedelijk uitsluitend moderne kunst. Karel Appel, Piet Mondriaan, Lucebert en Henri Matisse zijn enkele namen die veel bezoekers trekken.
Lees meer over Stedelijk Museum…

Het Moco Museum in Amsterdam is een boutique museum en heeft een brede schaal aan moderne en hedendaagse kunst die tentoon wordt gesteld aan het grote publiek. De kunstenaars van de werken die te vinden zijn in het museum, blinken uit in de ironie die gehanteerd wordt op de hedendaagse maatschappij. Hierbij kun je denken aan kunstenaars zoals: Banksy en Warhol. Het Moco Museum biedt inspiratie en eye-openers. Door de vervulling van een grote behoefte spreekt Moco Museum een groot publiek aan. De bezoekers van het Moco Museum ervaren de kunst die nergens anders te zien is, waardoor het een unieke ervaring biedt.
Lees meer over Moco Museum…

Meer dan 100 Amsterdam Musea

Amsterdam telt meer dan 100 musea, variërend van wereldberoemd en ambitieus, tot piepklein en gewoon leuk. Iedereen kent natuurlijk giganten als het Van Gogh of het Rijksmuseum. Maar wanneer ben je er voor het laatst geweest..? En als je er nog nooit bent geweest, ben je heus niet de enige. Het is dus nooit te laat voor een bezoekje aan een van de onderstaande musea. De tien genoemde musea trekken jaarlijks de meeste bezoekers: van de 2,5 miljoen van het Rijksmuseum tot de circa 250.000 van het Amsterdam Museum.

Bestel een ticket

Wil je zeker zijn van een kaartje of wil je niet wachten in een lange rij? Dan is het wellicht handig om van tevoren online een kaartje te kopen. Dat kan bijvoorbeeld op de site https://amsterdam.ticketbar.eu/en/home/ of op de website van het desbetreffende museum. Een andere tip: bezoek ook eens een van de kleinere en bijzondere musea, daar zijn er tenslotte veel meer van! Bovendien is het er naar alle waarschijnlijkheid een stuk rustiger. De keus is aan jou, musea genoeg.

Hoewel het Sex Museum Amsterdam zelf niet eens zo heel groot is, is het met 500.000 bezoekers per jaar toch een van de meest bezochte musea van Amsterdam. Seks is natuurlijk van alle tijden, maar toch was De Venustempel pas in 1985 het allereerste sexmuseum ter wereld. Wat begon met een paar erotische objecten uit de 19e eeuw, groeide uit tot een omvangrijke collectie beelden, schilderijen, objecten, foto’s, filmopnames en zelfs attracties!
Lees meer over Sex Museum Amsterdam…

Wetenschap en technologie zijn altijd in ontwikkeling: wat vandaag een waarheid als een koe is, is morgen alweer achterhaald. Het is leuk om erover te lezen, maar het is natuurlijk nog veel leuker om het zelf te ervaren! En dat kan dus in NEMO Amsterdam. Er is veel te zien, maar nog veel meer te doen, met name voor kinderen en jongeren. Op de vijf etages worden diverse interessante thema’s behandeld, zoals elektriciteit, licht, geluid en zwaartekracht, maar ook het menselijk lichaam, puberteit, seks en alcohol- en drugsgebruik komen aan bod. Je leert er altijd wat!
Lees meer over NEMO Amsterdam…

Hermitage Amsterdam is een van de satellietmusea van het gelijknamige Russische staatsmuseum in St.- Petersburg. Het museum beschikt over maar liefst drie miljoen objecten, waarvan dus een deel in Amsterdam is te bezichtigen. Bindend element is kunst en geschiedenis ten tijde van tsaren en tsarina’s en band tussen de koningshuizen Romanov en Oranje-Nassau. Er is ook nog een ‘Hermitage voor Kinderen’ aan de Nieuwe Herengracht. Hier staat de ontwikkeling van het artisitieke talent centraal.
Lees meer over Hermitage Amsterdam…

Zeker in deze top 10 kan deze niet ontbreken; het Scheepvaart Museum. Al meer dan 500 jaar staat ons land bekend als zeevarende natie, maar ook als land dat het opkomende water de baas is. Het museum is gevestigd in ’s Lands Zeemagazijn een monument uit 1656, dat eeuwenlang diende als pakhuis voor de scheepsuitrusting van de oorlogsvloot. In 1973 werd het een museum en in 2007 onderging het gebouw een verbouwing die vier jaar duurde. Het Scheepvaartmuseum is vooral een boeiend museum, met een collectie die spreekt tot de verbeelding. Pronkstuk is de exacte kopie van het VOC-schip Amsterdam.
Lees meer over Scheepvaart Museum…

Een museum over de wereldstad Amsterdam mag natuurlijk niet ontbreken. In het Amsterdam Museum komt zowel het verleden, als het heden en een kijk op de toekomst tot leven in een zeer gevarieerde collectie. De museumcollectie is mede ontstaan door giften van inwoners van Amsterdam en bestaat uit beelden, schilderijen, boeken, prenten, textiel, glas, meubelen, munten en toegepaste kunst. Bij de vaste tentoonstellingen horen o.a. ‘Amsterdam DNA’, ‘100 jaar Schiphol’ en ‘Het Kleine Weeshuis’.
Lees meer over Amsterdam Museum…