Negen Straatjes

Voor mensen die op zoek zijn naar een gebied dat van alles te bieden heeft.

De Negen Straatjes zijn een aantal winkelstraatjes in het centrum van Amsterdam. Om precies te zijn in de grachtengordel, het Amsterdamse UNESCO-Werelderfgoed. De straatjes verbinden de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en het Singel met elkaar. sinds de jaren ’90 worden deze straatjes “De Negen Straatjes” genoemd door ondernemers van een hele hoop winkeltjes, hotels, hostels en nog veel meer verschillende bedrijven.

Het winkelgebied staat bekend om de vele kleine en aparte winkels, lunchrooms en restaurants. Van bekende vintage winkels zoals Laura Dols en Zipper tot De Kaaskamer en De Pompadour. En van kleine bijzondere merken tot grote merken. In dit gebied behoren ook een aantal grote hotels, zoals het Ambassade Hotel, The Dylan, Pulitzet, The Hoxton en Andaz.

Geschiedenis

Het idee om De Negen Straatjes als een gezamelijk winkelgebied te gaan promoten komt onder andere van Djoeke Wessing. Zij was een voormalig ondernemer uit de Huidenstraat. Ze wilde het gebied onder één naam brengen, zoals de Jordaan ook had, en om toeristen een plek te geven om naar het toen vrijwel onbekende gebied te laten trekken. Op 12 november 1996 werd vervolgens de vereniging “De 9 Straatjes” opgericht.

Inmiddels is Ondernemersvereniging De 9 Straatjes in zowel het binnen- als het buitenland een voorbeeld als het gaat om community building en online aanwezigheid. Maar ook als het gaat om nieuwe manieren van afvalinzameling en distributie. Het introduceerde ook het interne communicatieplatform “CHAINELS” om slim en tevens effectief te communiceren.

Eeuwen geleden

In De 9 Straatjes vindt je niet alleen maar winkeltjes, restaurants en bars. Er is zoveel meer te beleven in dit veelzijdige gebied. Aan de grachten in het kwartier De 9 Straatjes werd en wordt nog altijd kunst beoefend, zoals in Felix Meritis, Het Europees Centrum voor Kunst, Cultuur en Wetenschap. Hier verdiepte men zich in kunst en wetenschap en werden beroemde kunstenaars uitgenodigd voor een optreden. Zelfs Wolfgang Amadeus Mozart heeft concerten gegeven in de toenmalige stadsschouwburg aan de Keizersgracht.

Naast bijzondere Vingboons panden, waar nu Het Grachtenhuis Museum in gevestigd is, uit de 17e-eeuw, zijn er talrijke gebouwen die een voorbeeld zijn van rijke variatie aan bouwstijlen in Amsterdam. Zo is het Bijbels Museum gevestigd aan de Herengracht met uiteraard “Het Boek” zelf, een exemplaar uit 1477, maar ook tempelmodellen en archeologisch vondsten.

Hotels in de buurt

Negen straatjes ligt midden in de grachtengordel aan de westkant van Amsterdam. Er liggen veel hotels op korte afstand van nog geen 5 minuten lopen: Hotel IX Amsterdam, The Hoxton Amsterdam, W Hotel Amsterdam, Pulitzer Amsterdam, Hotel Estherea, Hotel Hegra, Ambassade Hotel, Wiechmann Hotel Amsterdam, Andaz Amsterdam en Hotel Clemens Amsterdam.