NEMO Amsterdam

Een museum voor wetenschap en technologie, ontdek door te experimenteren.

Wetenschap en technologie zijn altijd in ontwikkeling: wat vandaag een waarheid als een koe is, is morgen alweer achterhaald. Het is leuk om erover te lezen, maar het is natuurlijk nog veel leuker om het zelf te ervaren! En dat kan dus in NEMO Amsterdam. Er is veel te zien, maar nog veel meer te doen, met name voor kinderen en jongeren. Op de vijf etages worden diverse interessante thema’s behandeld, zoals elektriciteit, licht, geluid en zwaartekracht, maar ook het menselijke lichaam, puberteit, seks, alcohol- en drugsgebruik komen aan bod. Je leert er altijd wat!

Humania

De vraag is of jij je uiterlijk nog steeds hetzelfde beoordeeld nadat je een foto of meerdere van anderen hebt gezien? Wat vind jij aantrekkelijk? Vragen die vele mensen bezig houden iedere dag. In deze tentoonstelling kun je ook een ijskoude buis vast houden, kijk wie het langer volhoud, jij of je tegenstander!

Verbaas jezelf over alle nieuwe ontdekkingen die je doet, van je eigen lenigheid tot hoe snel je hart klopt en wat zegt jouw eigen naam eigenlijk over jou? In het Forum van NEMO Amsterdam ontmoet je anderen die ook een bezoek aan het museum brengen, hier kunnen gedachten met elkaar wisselen over de thema’s: klimaat, voeding en gezondheid.

Uitjes met kinderen Amsterdam
NEMO Amsterdam Leven in het heelal

Leven in het heelal

In NEMO Amsterdam is een tentoonstelling te zien en te ontdekken genaamd ‘Leven in het heelal’, hier ga je op een ontdekkingsreis door het heelal. Via sterren die al miljarden jaren oud zijn, naar planeten waar helemaal geen of juist wel leven mogelijk zou kunnen zijn. Je komt er op deze manier achter waar jij, ik en wij allemaal vandaan komen. Want iedereen bestaat uit dezelfde deeltjes als die van de sterren en planeten aan de hemel. 

In deze tentoonstelling kun je een echte meteoriet zien die meer dan 4 miljard jaar oud is. Bescherm de aarde in een interactieve game! Of maak zelf leven met iets dat “aminozuren” heet. Je kunt ook meer leren over de geschiedenis van de vondsten die de mens hebben gemaakt in de afgelopen eeuwen.

Wetenschap in alle tijden

De mens stelt zichzelf al eeuwenlang dezelfde vragen over de wereld, de antwoorden zijn alleen niet altijd hetzelfde. Wetenschappers van deze tijd bouwen verder op de ontdekkingen van wetenschappers van de afgelopen eeuwen. Sinds de 18e-eeuw is wetenschap ook steeds belangrijker geworden in Nederland, dit kwam door de “Verlichting”. Eerst was de wetenschap alleen iets voor de rijke mensen, maar later werd het iets waar iedereen toegang tot heeft.

In deze tentoonstelling kun je een grote tijdlijn bekijken van de wetenschap, objecten bewonderen van het Museum van de Verlichting. Je kunt je hier natuurlijk ook vermaken met wetenschap uit de 18e- en 19e-eeuw.

NEMO Amsterdam Wetenschap in alle tijden
NEMO Amsterdam De Machine

De Machine

We kennen het eigenlijk allemaal wel, het gezegde “Vandaag besteld, morgen in huis!”. Maar wat is hier eigenlijk voor nodig? Bij NEMO Amsterdam kom je hier achter, een slim logistiek proces. Dit houdt in dat je de juiste spullen, op de juiste plek, binnen de juiste tijd en dat voor de beste prijs krijgt. Ontdek wat er achter de schermen gebeurd zodra jij een product besteld via internet. 

Tijdens deze tentoonstelling kun je een robotarm besturen, een product samenstellen en de bestelling gereed maken voor het transporteren. Je moet hierbij ook het juiste vervoersmiddel kiezen en rekening houden met de snelheid, kosten en het milieu. Kom erachter of jij snel kunt reageren, multitasken en rekening houden met de wensen van een klant. Dit kun je allemaal testen met de interactieve tentoonstelling van NEMO Amsterdam.

Wonderlijke Wetenschap

Natuurkunde kun je overal vinden, de kleuren van een regenboog, het knetteren als je een trui uit doet en de verschillen in de stemhoogte van mannen en vrouwen. De wonderlijke wetenschap tentoonstelling gaat over al die verschijnselen. Bij deze tentoonstelling kan je deze verschijnselen zelf maken en zo kom je erachter hoe het in zijn werk gaat. 

Kom erachter hoe normale alledaagse natuurverschijnselen als licht, geluid en statische elektriciteit in elkaar zitten. Blaas de grootste zeepbellen met een grote bellenblaas, fluisteren op een afstandje en je wordt nog steeds gehoord, kom erachter hoe kleuren werken en hoe wit ontstaat.

NEMO Amsterdam Wonderlijke Wetenschap

Hotels in de buurt

Nemo Amsterdam ligt aan het Oosterdok in Amsterdam, het Scheepvaart Museum ligt ook vlakbij. Op korte afstand van maximaal 10 minuten lopen liggen de volgende twee hotels The Hendrick’s Hotel en Luxury Suites Amsterdam. Op ruim een kilometer lopen, binnen 20 minuten lopen vindt je ook Zoku Amsterdam, Hotel Rembrandt Amsterdam en Waldorf Astoria Amsterdam.