Westergasfabriek

De voormalige gasfabriek is omgetoverd tot een culturele, creatieve en bruisende trekpleister.

De Westergasfabriek is een voormalige gasfabriek in het stadsdeel Amsterdam-West in Amsterdam. Begin van de 21e-eeuw zijn de gebouwen gerestaureerd en opgeschoond,  nu heeft het onder de naam de Westergasfabriek een culturele en recreatieve bestemming. Het is een bruisende en levendige plek geworden voor zowel lokale inwoners van Amsterdam als toeristen die naar Amsterdam toe reizen.

Gasfabriek

Vroeger voorzag de Westergasfabriek Amsterdam van steenkoolgas, dat voornamelijk werd gebruikt voor de verlichting van de straten en gebouwen. De Westergasfabriek is in het jaar 1883 gebouwd langs de Haarlemmertrekvaart voor het Britse Imperial Continental Gas Association. Destijds was het de grootste steenkolenfabriek van heel Nederland. De fabriek stond op zo’n 4 hectare grond. Er waren meerder gashouders, kolenopslagplaatsen, zuiveringsinstallaties, een watertoren en kantoorgebouwen. Bij het ontwerp werd er veel aandacht besteed aan de architectuur. De architect Isaak Gosschalk, die de meeste gebouwen van het grote complex ontwierp, hanteerde een rijke stijl die ook wel bekend staat als Hollandse neorenaissance.

Cultuurpark

In de jaren ’90 werden plannen gemaakt om het oude gasfabriekterrein als park in te richten. Toch werd er gekozen voor een locatie in het Haarlemmermeer. Uiteindelijk heeft Amsterdam de plannen in een eenvoudige uitvoering tot stand gebracht. Het terrein werd gereinigd en er werd een park aangelegd. Samen met het oude Westerpark is daardoor gerenoveerd en worden nu gebruik door creatieve en culturele ondernemers. Een deel van de ruimtes worden verhuurd voor tijdelijke evenementen zoals; feesten, festivals, productpresentaties, theater of tentoonstellingen. In het Ketelhuis bevindt zich een bioscoop waar voornamelijk Nederlandse en Europese films worden getoond. Verder kun je diverse horeca vinden op het terrein, zoals het Westergasfabriek.

Over Westergasfabriek

Westergas is een kleurrijke ontmoetingsplaats voor cultuur. Het historische terrein, dat in 1885 als gasfabriek begon, is in 2003 omgebouwd tot een super mooi cultuurpark in het hart van het bruisende Amsterdam. De voormalige fabrieksgebouwen worden omarmd door het groene park, beter bekend als het Westerpark. Waar cultuur de grote verbinding is tussen de bezoekers en de gebouwen. Van muziek en horeca tot theater en presentaties, van film en fotografie tot kunst, dansevenementen en zelfs tv-studio’s. Creativiteit, diversiteit en vrijheid worden hier gevierd.

Westergas heeft een historische waarde en daarbij komen vernieuwde ideeën. Een unieke bestemming voor lokale bezoekers en bezoekers uit zowel het binnen- als buitenland, met een sfeervol en Amsterdam karakter. Op het terrein zijn zeven unieke locaties te huur voor evenementen. Van de iconische Gashouder waar zo’n 3500 bezoekers in passen, tot de charmante Werkkamer voor zo’n 30 gasten.

Hotels in de buurt

De Westergasfabriek ligt buiten het centrum in Amsterdam-West. Het Conscious Hotel Westerpark ligt letterlijk op het terrein van de westergasfabriek en heeft daarmee een prachtige locatie aan het westerpark. Een aantal hotels in de buurt zijn verder; Art Hotel Amsterdam, XO Hotels Park West en Linden Hotel Amsterdam.