Museumplein

Genieten van zowel het grote plein als de musea in de omgeving.

Het Museumplein is een plein en tevens ook een stadspark in het stadsdeel Amsterdam-Zuid, ten zuiden van het centrum van Amsterdam. Het dankt zijn naam aan het Rijksmuseum dat werdt geopend in het jaar 1885. Er zijn verschillende musea te vinden aan het Museumplein, zo heb je het Stedelijk Museum, het beroemde Van Gogh Museum, het Moco Museum en het Concertgebouw. Met mooi weer is het Museumplein een fantastische plek om mensen te ontmoeten van over de hele wereld, het plein trekt zowel toeristen als lokale inwoners van Amsterdam. Kortom, geniet van de cultuur!

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam is één van de 16 rijksmusea in Nederland. De collectie die hier te zien is biedt een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis met onder andere werken van de 17e-eeuwse meesters als Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals. Het museum bevindt zich sinds 1885 in het Rijksmuseum gebouw, ontworpen door de Nederlandse architect Pierre Cuypers.

In de loop van jaren is het museum gebouw vele malen verbouwd, waardoor van binnen een groot deel van het oorspronkelijke karakter verloren ging. Mede door de toenemende bezoekersaantallen voldeed het museum niet meer aan de beloften van een internationaal leidend museum. In 2003 werdt gestart met een grote verbouwing; nooit eerder had een nationaal museum een zodanig grote verbouwing onder ogen gezien.
Lees meer over Rijksmuseum…

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum is een museum voor en over de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh, dit museum is te vinden aan het Museumplein in Amsterdam. De verzameling van het Van Gogh Museum bestaat uit 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven. Daarbij komen ook nog de verzameling van Japanse prenten en de bibliotheek van Van Gogh bestaat uit meer dan 23.000 titels.

In 1960 werd het Vincent van Gogh Stichting opgericht door Vincent Willem van Gogh met als doel om de collectie van Vincent van Gogh bijeen te houden en onder te brengen in een museum dat nog gebouwd moest worden. Op 21 juli 1962 werd er een overeenkomst ondertekend tussen de Staat der Nederlanden en de Vincent van Gogh Stichting. De familie droeg voor 15 miljoen gulden, toen des tijds, de gehele verzameling bestaande uit 200 schilderijen van Vincent van Gogh en Paul Gauguin, 400 tekeningen en alle brieven van Vincent, over aan de staat. Hiermee werd de basis gelegd voor het Amsterdamse Van Gogh Museum dat op 2 juni 1973 voor het eerst werd geopend.
Lees meer over het Van Gogh Museum…

Moco Museum

Het Moco Museum focust vooral op bewezen kunstenaars met een eigen visie. Het Moco Museum is een boetiek museum in Amsterdam en heeft een brede reeks aan moderne en hedendaagse kunst die tentoongesteld wordt aan het grote publiek. Deze kunstenaars blinken vooral uit in de ironie die gehanteerd wordt op hedendaagse maatschappijen. Hierbij kunt je denken aan de kunstenaars Banksy en Warhol.

Vele mensen vragen zich af “Wie is toch die Banksy?”. Banksy is een vermoedelijk Britse kunstenaar die voornamelijk street art maakt. Banksy is begonnen als graffiti kunstenaar. Zijn werken zijn vaak humoristisch en politiek en sociaal maatschappelijk van aard.

Daniel Arsham’s werk zit vol met onverwachte wendingen: vaste oppervlakken lijken te buigen en krom te trekken, door hi-tech apparatuur ziet het eruit alsof het al meer dan duizenden jaren bestaat. Het onverwachtse is precies waar Arsham van houdt, hij daagt het perspectief op de fysieke wereld uit en de mogelijkheden daarin. Arsham lijkt te genieten van het paradoxale, soms harde, beeld van het verleden, het heden en de toekomst.
Lees meer over het Moco Museum…

Stedelijk Museum

De missie van het Stedelijk Museum in Amsterdam is om het leven van de mens te verrijken met moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Deze kunst kan worden ontdekt, bewonderd en beleeft worden in het Stedelijk Museum. Het museum heeft collecties, tentoonstellingen, publicaties, onderzoeken en leerzame programma’s, hiermee zorgen zij voor nieuwe inzichten op zowel individueel als maatschappelijk niveau. Het museum laat zich inspireren bij het creëren van interacties tussen publiek en kunst door het overleg met de kunstenaars.

De tentoonstelling STEDELIJK BASE is één van de permanente hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk Museum, de tentoonstelling bestaat uit de gehele nieuwe vleugel van het museum en heeft ongeveer 700 werken tentoongesteld, deze werken zijn gegroepeerd rond historische bewegingen, maatschappelijke thema’s en ook invloedrijke kunstenaars.
Lees meer over het Stedelijk Museum…

Hotels in de buurt

Het ligt in net buiten het centrum van Amsterdam in de wijk museumkwartier. Ook het Vondelpark ligt op 10 minuten lopen afstand. Een aantal hotels in de buurt van het museumplein zijn; Hotel Aalders, Pillows Anna van den Vondel, Conservatorium Hotel, The ED Hotel Amsterdam, Hotel La Boheme AmsterdamMozart Hotel Amsterdam, Sir Albert Hotel, The Muse Amsterdam, Hotel Asterisk, en Hotel Atlas Amsterdam.