Amsterdam Museum

In het Amsterdam Museum komt zowel het verleden als het heden en een kijk op de toekomst tot leven

Een museum over een wereldstad Amsterdam mag natuurlijk niet ontbreken. In het Amsterdam Museum komt zowel het verleden als het heden en een kijk op de toekomst tot leven in een zeer gevarieerde collectie. De museumcollectie is mede ontstaan door giften van inwoners van Amsterdam en bestaat uit beelden, schilderijen, boeken, prenten, textiel, glas, meubelen, munten en toegepaste kunst. Bij de vaste tentoonstellingen horen onder andere ‘Amsterdam DNA’,
‘Wereld – Stad’, ‘Het Kleine Huis’ en ook ‘Mijn Stad’.

Amsterdam DNA

De tentoonstelling genaamd ‘Amsterdam DNA’ is een tentoonstelling waarin je in een uur tijd een interessant overzicht krijgt van de geschiedenis van de Nederlandse hoofdstad, Amsterdam. Je ontdekt het verhaal van de stad, dat is verdeeld over 7 periodes, aan de hand van 4 kernwaarden; ondernemerschap, vrijdenken, burgerschap en creativiteit. Je kunt de tentoonstelling ‘Amsterdam DNA’ ervaren met de hele familie, deze wordt op een speelde en uitdagende manier gepresenteerd in Amsterdam Museum. De tour is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en is beschikbaar in zowel het Nederland als het Engels. In net iets minder dan een uur ervaar je de geschiedenis van Amsterdam door te lezen en te horen, deze tour is gratis te volgen zolang je een geldige entreeticket hebt.

Amsterdam Museum Amsterdam DNA
Amsterdam Museum Wereld - Stad

Wereld - Stad

Bij veel bezoekers uit zowel het binnen- en buitenland staat het Amsterdam Museum bekend om de vaste tentoonstelling ‘Amsterdam DNA’, dit is een interactieve tentoonstelling over het verhaal van de stad. De tentoonstelling ‘Wereld – Stad’ is daar en vervolg van. Wereld – Stad gaat over de hoofdstad van Nederland in de wereld en de wereld weer in de stad Amsterdam, internationale en persoonlijke verhalen komen terug in deze tentoonstelling. De bezoeker van het Amsterdam Museum brengt een bezoek aan Wereld – Stad in 6 verschillende thema’s: Van nederzetting tot wereldstad, Geluk zoeken, I Amsterdam, Dader of slachtoffer, Religie en tolerantie en als laatste
Wereld – Stad revisited.

Het Kleine Weeshuis

Tijdens deze tentoonstelling ontdek je samen met anderen in Het Kleine Weeshuis hoe het leven in een weeshuis in de 17e-eeuw eruit zag. Deze tentoonstelling is erg leuk voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar en ook voor de opa’s en oma’s en vaders en moeders is het erg interessant. 4 eeuwen lang was er een weeshuis gevestigd in het gebouw waar Amsterdam Museum zich nu bevindt. Met deze tentoonstelling wordt de interessante en bijzondere geschiedenis van het gebouw weer tot leven gebracht. Je beleeft Het Kleine Weeshuis met al je zintuigen, zo ervaar je het leven in een 17e-eeuws weeshuis in het hart van een bruisende en welvarende handelsstad en daarbij ontdek je ook de besloten wereld die achter de weeshuis poorten ligt.

Amsterdam Museum Het Kleine Weeshuis
Amsterdam Museum Mijn Stad

Mijn Stad

In het Amsterdam Museum is een interessant en nogal bijzonder kunstwerk te zien, een 40 meter lange loper van de kunstenaar Barbera Broekman. Breng een bezoek aan het Amsterdam Galerij van het museum om dit tapijt te bewonderen, het tapijt toont 179 nationaliteiten die je in Amsterdam kunt vinden. De tentoonstelling ‘Mijn Stad: Een feest van verscheidenheid’ is voor iedereen vrij toegankelijk en iedereen mag er vrij overheen lopen. Ieder jaar lopen hier zo’n half miljoen bezoekers door de Amsterdam Galerij in het Amsterdam Museum. Het tapijt is gered in 2014 na een crowfunding actie voor de vernieuwing van het tapijt, deze actie is een volledig succes en er was 22.280 euro opgehaald via een platform dat bekend staat  als ‘Voor de kunst’.