Artis

Bewonder alle dieren van Artis in de oudste dierentuin van Nederland.

Artis is niet alleen de dierentuin van Amsterdam, het is ook nog eens de oudste dierentuin van Nederland. De dierentuin is gevestigd in de Plantagebuurt. De ingang bevindt zich aan de Plantage Kerklaan. Officieel is de naam het Koninklijke Zoölogische Genootschap Natura Artis Magistra (“de natuur is de leermeesteres van de kunst”) en werd in 1838 door G.F. Westerman, J.W.H. Werlemann en J.J. Wijsmuller opgericht. Het heeft zich opgesteld om liefde en zorg voor de natuur te stimuleren. Het park heeft ongeveer 27 monumentale gebouwen die grotendeels uit de 19e-eeuw dateren. Ook is de afgelopen jaren veel vernieuwd.

Oprichting van Artis

Dierentuin ArtisArtis werd op 1 mei 1838 opgericht als Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra op initiatief van boekhandelaar Gerardus Frederik Westerman, samen met commissionair Johan Wilhelm Heinrich Werlemann en horlogemaker Jan Jacob Wijsmuller. Het doel was de natuur zowel in levende als niet-levende vorm dichter bij de burgers te brengen. Ze kochten samen een terrein in de Plantagebuurt, de toen groene buitenwijk van Amsterdam, en lieten er gebouwen neerzetten en een tuin inrichten. De naam werd al snel versimpeld naar Artis. Op 1 mei 1852 kreeg het genootschap het predikaat Koninklijk.

De tuin

In de eerste jaren was de dierentuin vrijwel alleen toegankelijk voor leden die de tuin gezamenlijk financierden. Mensen die niet lid waren mochten vanaf 1852 alleen in september de dierentuin bezoeken. Het begon als een tuin met een vijver en een oranjerie van 60 bij 80 meter op de plek van de huidige kinderboerderij. De eerste dieren waren apen, herten, papegaaien en een Surinaamse boskat aangevuld met naturaliënkabinet van Reindert Draak. In het eerste jaar werd verder voor 400 gulden een panter gekocht. In 1839 was er de aankoop van de menagerie van Cornelis van Aken, die onder andere een gestreepte hyena, een Indische olifant en een boa constrictor omvatte, voor 30.000 gulden.

Vernieuwingen

Eind jaren ’90 van de 20e-eeuw begonnen ze met een reeks vernieuwingen, mede mogelijk gemaakt door de aanwinst van het naastgelegen spoorwegterrein van vier hectare groot aan de Plantage Doklaan en het Entrepotdok. De eerste vernieuwing was de aanleg van het Wolvenbos in 1999, gevolgd door een nagemaakt Afrikaans savanne landschap aan het Entrepotdok. Op de plek die door de verhuizing van de grévyzebra’s en witstaartgnoes vrijkwam werd de Zuid-Amerikaanse Pampa gebouwd, die in 2004 werd geopend. 

In 2005 werd het nieuwe Insectarium geopend, gevolgd door een groot paviljoen voor vlinders in 2006. In de jaren daarna zijn er nog veel meer vernieuwingen toegevoegd aan Artis.
Wil je ook een keer naar Artis? Klik dan hier voor meer informatie.

Hotels in de buurt

In de buurt van dierentuin Artis zit onder andere Hotel Arena, Zoku Amsterdam en Hotel Rembrandt Amsterdam. Deze 3 hotels liggen allemaal op nog geen 10 minuten lopen afstand. Op een kwartiertje lopen heb je ook bijvoorbeeld nog Hotel Dwars, Amstel Hotel, Waldorf Astoria Amsterdam, Luxury Suites Amsterdam en The Hendrick’s Hotel.