Vondelpark

Vondelpark is een lang uitgerekt park in het stadsdeel Amsterdam-Zuid.

Het Vondelpark dateert uit het jaar 1865 en is een langgerekt park in Amsterdam. Het park is gelegen aan het stadsdeel Amsterdam-Zuid, op de grens met het stadsdeel Amsterdam-West. Het park sterkt zich uit vanaf de Stadhouderskade tot aan de Amstelveenseweg. Het park had echter een andere naam toen het voor het eerst werd geopend, namelijk “Nieuwe Park” maar in de volksmond was het “Wandelpark”. Toen het Vondelmonument werdt onthult in 1867, een standbeeld ter ere van de dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel, werd de naam gewijzigd in Vondelpark.

Initiatief

In 1864 werd een langwerpige strook aan weidegebied gekocht door een groep particulieren in Amsterdam. Het park werd een particulier eigendom van het Verenigd tot aanleg van een rij- en wandelpark dat op 8 april 1864 werd opgericht, dit werdt goedgekeurd bij Koninklijk Besluit. De lijst van leden had bij de oprichting 34 personen, waaronder ook mr. Jan Messchert van Vollenhoven. Het park is ontworpen door de Haarlemse tuinarchitecten Jan David Zocher en Louis Paul Zocher die in die tijd vele parken in Nederland hadden ontworpen. Op 15 juni 1865 ging het eerste deel van het park open voor het publiek.

Vondelpark ingang

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het park door de Duitse bezetters ingevorderd. Verschillende villa’s in de omgeving werden door de Duitsers in gebruik genomen om officieren in te plaatsen. Om het moeilijk te maken voor zweefvliegtuigen te landen in het park, werden er greppels gegraven en werden er Duitse schuilkelders gebouwd. 

Het park was volledig afgesloten voor het publiek vanaf november 1944, dit kwam door de houtroof en vernielingen. Er werd overal gezaagd en gehakt, de inwoners van Amsterdam probeerde op deze manier aan hout te komen voor de noodkacheltjes aangezien er een groot tekort was aan brandstof. Het zuidelijke deel van het park was vanaf 1944 in gebruik door de Duitsers als kamp en parkeerplaats. De Duitse camouflage legervoertuigen stonden verscholen tussen het groen achter de hekken in het park. Het park was toen volledig afgesloten met wachtposten, hekken en prikkeldraad.

Vondelpark kenmerken

Het Vondelpark is één van de bekendste en meest drukst bezochte park van Amsterdam geworden. Niet alleen de lokale inwoners van de stad bezoeken het park, ook veel toeristen weten hun weg naar het park te vinden. Jaarlijks heeft het Vondelpark zo’n 10 miljoen bezoekers. In de zomermaanden kun je hier genieten van theatervoorstellingen en concerten die worden gehouden in het Openluchttheater. Aan de rand van het park kun je het Vondelpark paviljoen vinden, waarin van 1972 tot 2012 het Filmmuseum was gevestigd. 

In 2014 opende het gebouw weer met het Vondel CS erin gevestigd. Verder is er nog het Blauwe Theehuis dat in de stijl van het Nieuwe Bouwen gebouwd is. Aan de zuidkant van het Vondelpark bevindt zich de Vondeltuin, een restaurant met terras.

Hotels in de buurt

Het Vondelpark ligt vlakbij het museumplein buiten het centrum van Amsterdam. Ook het Rijksmuseum ligt op 10 minuten lopen afstand. Een aantal hotels in de buurt van het Rijksmuseum zijn; Pillows Anna van den VondelHotel Aalders, Conservatorium Hotel, The ED Hotel Amsterdam, Hotel La Boheme AmsterdamMozart Hotel Amsterdam, Sir Albert Hotel, The Muse Amsterdam, Hotel Asterisk, en Hotel Atlas Amsterdam.