De Dam

Wil je meer weten over De Dam of een evenement bezoeken?

De Dam is het bekendste en meest drukst bezochte plein in Amsterdam en kan gevonden worden in het centrum van de stad. Het is ook de locatie van vele evenementen van een nationale betekenis. Zo wordt er jaarlijks de Nationale Dodenherdenking gehouden waarbij de koning ook aanwezig is. De Dam ligt op ongeveer 750 meter van het centraal station, waardoor je er gemakkelijk heen kunt wandelen. Aan het plein staan enkele bijzondere gebouwen, zo kun je het Paleis op de Dam bewonderen, de Nieuwe Kerk, het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds. Sinds 2016 is ook Ripley’s Believe It or Not aan de Dam gevestigd.

Paleis op de Dam

Het Koninklijk Paleis Amsterdam, wat beter bekend staat als Paleis op de Dam, is een paleis op de Dam van Amsterdam. Het is in gebruik door het Koninklijk Huis als ontvangstpaleis en wordt voornamelijk gebruikt voor tentoonstellingen. Het gigantische bouwwerk werd tussen 1648 en 1665 gebouwd om te dienen als stadhuis en werd ontworpen door Jacob van Campen en in gebruik genomen op 29 juli 1655. Het gebouw wordt gezien als Nederlands belangrijkste en culturele monument van de Gouden Eeuw.

Het paleis werd tot 1808 als stadhuis gebruikt, daarna werd het aan koning Lodewijk Napoleon aangeboden als paleis. De galerijen werden door houten wanden in vertrekken verdeeld. Aan de voorzijde werd een balkon geplaatst. In 1813 werd het door Willem I als stadhuis teruggegeven aan Amsterdam. Het stadsbestuur had echter geen zin om weer te verhuizen en de onderhoudskosten op zich te nemen van het gebouw.

Hotels aan De Dam

In de buurt van De Dam midden in het centrum zijn verschillende hotels gevestigd. Twee hotels welke letterlijk aan het plein liggen zijn; Hotel TwentySeven en Krasnapolsky. In deze hotels heb je een schitterend uitzicht op het standbeeld, in het restaurant van Krasnapolsky heb je eerste rij uitzicht op nationaal monument en de rest van het plein. Je zit hier vlak naast de Bijenkorf en alle andere winkels in hartje centrum. Je kunt na een dagje winkelen in de stad in bijvoorbeeld de Kalverstraat waar je veel luxe merken kunt vinden of het Rokin heerlijk teruglopen naar één van deze twee luxe hotels waar je van de rest van je kunt genieten.

De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk is een kerkgebouw in het centrum van Amsterdam. De kerk is gelegen aan de Dam op nummer 12, naast het Koninklijk Paleis. De geschiedenis van de Nieuwe Kerk begon rond het jaartal 1380 naast de boomgaard van Willem Eggert. Hij had dit terrein bij zijn huis als bouwgrond voor de kerk geschonken en was de bouwheer en tevens ook de financier van de kerk die op 25 november 1409 in gebruik werd genomen. Willem Eggert werd in 1417 begraven in de voor hem gebouwde Eggertkapel.

Tegenwoordig worden er geen kerkdiensten meer gehouden in de Nieuwe Kerk. Door de ontkerkelijking kon de Hervormde Gemeente de kosten voor het onderhouden van de kerk niet meer opbrengen en daarom werd er besloten om de kerk tot cultuurcentrum te verbouwen. In 1980 werd de kerk overgedragen aan de Nationale Stichting De Nieuwe Kerk.

Nationaal Monument

Het Nationaal Monument op de Dam in het centrum van Amsterdam is een monument voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Jaarlijks wordt hier de Nationale Dodenherdenking gehouden op 4 mei, hierbij is de koning van Nederland ook aanwezig. Het nationaal monument is ontworpen door architect J.J.P. Oud, het monument bestaat uit een pyloon met beelden en een gedenkmuur eromheen met reliëfs. De beelden zijn van de beeldhouwer Johannes Anton Rädecker, en de reliëfs van Paul Grégoire. Voor het monument staan twee leeuwenfiguren als wachters.