Rijksmuseum

Het Rijksmuseum Amsterdam is een van de beroemdste musea van de wereld voor kunstkenners maar ook studenten die willen leren over kunst en geschiedenis.

Ontdek één van de beroemdste musea ter wereld, namelijk het Rijksmuseum. Of je nu een kunstkenner bent of dat je er een dagje op uit gaat met vrienden of familie, in het Rijksmuseum is voor iedereen wat te zien of te doen. Het Rijksmuseum is gelegen aan het Amsterdamse Museumplein en ligt vlakbij de eeuwenoude grachtengordel en het Vondelpark. Het Rijksmuseum is één van de mooiste musea ter wereld. Hier kun je genieten van de prachtige kunst kunst en leer je de geschiedenis kennen in een prachtig gebouw.

De absolute hoogtepunten die te bewonderen zijn in het Rijksmuseum zijn het Zelfportret van Van Gogh, het Straatje van Vermeer en Rembrandts ultieme meesterwerk: de Nachtwacht. En natuurlijk ook het Huishouden van Jan Steen, die ook in het Rijksmuseum hangt! Voor vakantie reizigers die naar Azië zijn geweest, die kennen vast de beelden van de Tempelwachters of kimono’s in het Aziatische Paviljoen.

Nachtwacht

Het beroemdste en grootste schilderij van Rembrandt van Rijn, werd gemaakt voor de Kloveniersdoelen. Dit was één van de drie hoofdkwartieren van de Amsterdamse schutterij, de burgerwacht van Amsterdam. Rembrandt was de eerste die alle figuren in actie weergaf op een schuttersstuk. De kapitein, in het zwart, geeft zijn luitenant de opdracht dat de compagnie moet gaan marcheren en de schutters stellen zich op. Rembrandt vestigde de aandacht, met behulp van licht, op de belangrijke details, zoals het handgebaar van de kapitein en het kleine meisje op de voorgrond. Zij dient als mascotte van de schutters. De naam van het schilderij “Nachtwacht” is pas veel later ontstaan, toen dacht men dat het om een nachtelijk tafereel ging.

Nachtwacht

Het Melkmeisje

Het schilderij dat beter bekend staat als “Het melkmeisje” is geschilderd door Johannes Vermeer, het is één van zijn bekendste en meest bewonderde schilderijen. Het schilderij toont een dienstmeisje dat erg geconcentreerd melk aan het inschenken is. De blik van de bewonderaars valt voornamelijk op het straaltje melk, alles lijkt stil te staan in het schilderij behalve de melk, het lijkt net of er een echte stroming in de melk is te zien.

Het melkmeisje

Zelfportret van Van Gogh

Vincent van Gogh verhuisde naar Parijs nadat hij van zijn broer Theo had gehoord over de nieuwe kleurige Franse schilderkunst. Al snel probeerde Vincent de Franse stijl uit op een aantal zelfportretten, dit deed hij vooral om de kosten voor een model te besparen. Dit is misschien wel zijn bekendste zelfportret waar hij zichzelf als een mondain geklede Parijzenaar heeft geschilderd, met losse en ritmische penseelstreken in opvallende kleuren.

Vincent van Gogh Zelfportret

Poppenhuis van Petronella Oortman

Dit poppenhuis geeft een levensechte uitstraling, alle voorwerpen in het huis zijn gemaakt van de juiste materialen en de verhoudingen kloppen precies. Deze 17e-eeuwse poppenkast was geen kinderspeelgoed, het is meer een dure hobby voor rijke huisvrouwen. Deze huizen bestonden uit meubels gemaakt van glas, zilver en textiel. De fraaie kast is bijzonder versierd en is gemaakt door een meubelmaker uit Frankrijk die enkele jaren in Amsterdam heeft gewerkt. Petronella Oortman was getrouwd met de Amsterdamse koopman Johannes Brandt.

Poppenhuis van Petronella Oortman

Cuypersbibliotheek

De Cuypersbibliotheek is de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek van Nederland en is na een intensieve restauratie geheel in originele staat teruggebracht. De prachtige leeszaal van de 19e-eeuwse bibliotheek is vanaf de opening van het museum ook voor het publiek te bezichtigen. Hier kunnen bezoekers, studenten en kunsthistorici binnenlopen en zich verdiepen in de collectie van het Rijksmuseum. Er zijn ook iPads beschikbaar en wordt, net zoals overal in het museum, gratis 
Wi-Fi aangeboden.

Cuypersbibliotheek in het Rijksmuseum

De Bedreigde Zwaan

De bedreigde zwaan toont een moment waar een zwaan op een energieke manier haar nest verdedigt tegen een hond. Het gevecht werd in de latere eeuwen in de politiek gebruikt: de witte zwaan werd opgevat als de in 1672 vermoorde staatsman Johan de Witt, die het land verdedigt tegen zijn vijanden. Met die betekenis van kwam het schilderij in 1800 als de eerste aankoop in de Nationale Kunstgalerij terecht. De Nationale Kunstgalerij was de voorloper van het Rijksmuseum.

De bedreigde zwaan

De Slag bij Waterloo

Dit schilderij toont de hertog van Wellington die hier het bericht krijgt dat de Pruisische troepen te hulp komen. In dit groepsportret van de hoofdrolspelers staat Wellington als bevelhebber van de Brits-Nederlandse troepen, centraal. Op links is ligt de Nederlandse kroonprins, de latere Willem II gewond op en een brancard. Het schilderij was bedoeld voor Wellington, maar uiteindelijk toen Willem I het zag kocht hij het voor zijn zoon. Zo bleef het schilderij behouden voor Nederland.

De Slag bij Waterloo

Twee Tempelwachters

De Tempelwachters staan bij de ingang van een tempel en zijn bedoeld om het kwaad tegen te houden. In hun hand hebben ze een vajra vast, waarmee mogelijk onnozelheid wordt verpletterd. De open en gesloten monden staan voor a en un, het eerste en tevens ook het laatste teken van Siddham (dat is een vorm van Sanskriet-schrift): ze symboliseren alle klanken en geschriften, of beter gezegd, kennis. De gelovigen die door de wachterspoort het tempelterrein betreden, verkrijgen die symbolische kennis.

Twee Tempelwachters

Hotels in de buurt

Het Rijksmuseum ligt bij het museumplein in net buiten het centrum van Amsterdam in de wijk museumkwartier. Ook het Vondelpark ligt op 10 minuten lopen afstand. Een aantal hotels in de buurt van het Rijksmuseum zijn; Hotel Aalders, Conservatorium Hotel, The ED Hotel Amsterdam, Hotel La Boheme AmsterdamMozart Hotel Amsterdam, Sir Albert Hotel, The Muse Amsterdam, Hotel Asterisk, en Hotel Atlas Amsterdam.