Scheepvaart Museum

Het Scheepvaart Museum is gevestigd in ‘s Land Zeemagazijn, een bijzondere locatie en gebouw.

Al meer dan 500 jaar staat ons land bekend als zeevarende natie, maar ook als land dat het opkomende water de baas is. Het museum is gevestigd in ‘s Land Zeemagazijn, een monument uit 1656, dat eeuwenlang diende als pakhuis voor de scheepsuitrusting van de oorlogsvloot. In 1973 werd het een museum en in 2007 onderging het gebouw een verbouwing die 4 jaar duurde. Het Scheepvaart Museum is vooral een boeiend museum, met een collectie die aanspreekt tot de verbeelding. Pronkstuk is de exacte kopie van het VOC-schip Amsterdam.

Gouden Eeuw

De Gouden Eeuw in Nederland begon tegelijkertijd met de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, ook wel bekend als de VOC in 1602. Sommigen zeggen dat de Gouden Eeuw een gevolg is van de oprichting van de VOC. De 17e-eeuw wordt de Gouden Eeuw genoemd omdat het hartstikke goed ging met Nederland in die tijd. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was in de 17e-eeuw zelfs één van de rijkste landen ter wereld. 

In deze tentoonstelling in het Scheepvaart Museum maak je kennis met de Gouden Eeuw op een zeer bijzondere en persoonlijk manier. Je leert het meisje Amimba kennen, dat al op jonge leeftijd als slaaf moest werken. Je leert meer over de Gouden Eeuw dan alleen de positieve kanten, deze tijd had ook hele donkere en negatieve kanten in Nederland.

Scheepvaart Museum Gouden Eeuw
Scheepvaart Museum VOC-schip Amsterdam

VOC-schip Amsterdam

Bij het Scheepvaart Museum is een replica te zien van het VOC schip genaamd, De Amsterdam. De Amsterdam is een spiegelretourschip, dit type was het belangrijkste type voor transport van de VOC. In de 17e- en 18e-eeuw zeilden Oost-Indiëvaarders met dit soort schepen vaak naar het Verre Oosten. Deze reis duurde erg lang, namelijk 8 maanden. Alle Oost-Indiëvaarders maakten samen ongeveer 5000 van zulke reizen, reken maar uit… 

Met de “Dare to Discover” VR tentoonstelling reis je terug naar de tijd van de VOC in de Gouden Eeuw. Ga over de historische haven van Amsterdam heen en ervaar hoe dit gebied zich in een snel tempo ontwikkelde tot een haven vol bedrijven. Ook ben je getuige van een aantal interessante gebeurtenissen uit deze tijd.

Scheepsornamenten

Het versieren van schepen is altijd al een ding geweest en is van alle tijden en nationaliteiten. Zelfs de Grieken, Romeinen, Vikingen en Hollanders versierden hun schepen met schilderingen, houtsnijwerk en prachtige beelden die symbolen toonden met een bepaalde betekenis. 

Hieruit was te zien wat de afkomst en identiteit was van een schip en haar bemanning. Zelfs nu wemelt het nog op het water van de gekleurde schepen of verschillende elementen op een schip dat een bepaalde kleur heeft. Bij deze tentoonstelling krijg je een fantastisch overzicht van de daadwerkelijke schoonheid van de sierlijke scheepsornamenten en het vakmanschap van de makers. Een paar roerkoppen en borstbeelden vertellen zelf wie ze zijn.

Scheepsornamenten

Hotels in de buurt

Het Scheepvaart Museum ligt aan het Oosterdok in Amsterdam, Nemo Amsterdam ligt er ook vlakbij. Op korte afstand van maximaal 10 minuten lopen liggen de volgende twee hotels The Hendrick’s Hotel en Luxury Suites Amsterdam. Op ruim een kilometer lopen, binnen 20 minuten lopen vindt je ook Zoku Amsterdam, Hotel Rembrandt Amsterdam en Waldorf Astoria Amsterdam.