Sex Museum Amsterdam

Het Sex Museum Amsterdam is ‘s werelds eerste en daarbij dus oudste museum op het gebied van seks.

Sex Museum Amsterdam is ‘s werelds eerste en daarbij dus oudste museum op het gebied van seks. Het museum is gelegen in het historische stadscentrum van Amsterdam, niet raar dus dat juist hier een seks museum te vinden is. In dit museum is alles te vinden op het gebied van zinnelijke liefde met een grote collectie erotische beelden, schilderijen, objecten, opnames, foto’s en zelfs attracties. Alles is verzameld door de eigenaren zelf en wordt geëxposeerd in het historische en monumentale 17e-eeuwse pand op het Damrak.

Schot in de roos

De Venustempel opende in 1985 voor het eerste de deuren. Een spannende tijd natuurlijk, de collectie van het museum was toen nog erg beperkt en bezat alleen een kleine verzameling aan oude erotische objecten uit de 19e-eeuw, die werden getoond in een aantal vitrines. Niemand wist of dit een idee was dat zou aanslaan bij het publiek, maar de eerste bezoekers waren ontzettend enthousiast. Toen werdt er besloten om de verzameling uit te breiden. Je kunt wel zeggen dat het publiek betoverd was door de unieke kunstobjecten.

De natuurlijkste zaak

Eigenlijk is het succes van het museum best wel begrijpelijk, voordat het Sex Museum Amsterdam haar deuren opende was er voor alles een museum te vinden, maar voor de historische en artistieke kanten van seks was nog geen museum. Terwijl het een onderwerp is dat bijna iedereen interessant vind en waar zoveel over te vertellen valt. Want het is niet alleen de ‘natuurlijkste zaak ter wereld’ het is ook nog eens de ‘meest historische zaak ter wereld’. Het Sex Museum Amsterdam laat je de geschiedenis van vele vormen in de seksuele wereld zien.

Labyrint

De collectie van Sex Museum Amsterdam wordt tentoongesteld in 2 achterhuizen, een voorhuis en een trappenhuis dat door de eigenaren zelf is ontworpen. Dit trappenhuis verbindt de ruimtes met elkaar. Hierdoor ontstaat er een uniek resultaat, namelijk een spannend labyrint van verschillende kamers en gangen. De bezoeker die door deze labyrint loopt komt steeds weer spannende en verrassende dingen tegen. Dit alles samen met de steeds grotere collectie objecten uit verschillende culturen en tijdperken bezorgt de bezoeker uren kijk- en luisterplezier.

Een opmerkelijke vondst

Omdat de collectie van het museum steeds groter werd, was het noodzakelijk om uit te breiden. Tijdens één van de eerste verbouwingen vond men tussen de fundamenten twee erotische objecten. Een fragment van een Delftsblauwe tegel met daarop een kaartspelende man met een erectie en een klein antiek bronzen Hermes-figuurtje. Het bleek dat het beeldje al honderden jaren geleden meegenomen is uit het Middellandse Zeegebied door een Hollandse koopman.

Hotels in de buurt

Het Sex Museum Amsterdam ligt in het centrum van Amsterdam, op loopafstand van het centraal station. Op korte afstand van maximaal 10 minuten lopen liggen de volgende hotels Victoria Hotel Amsterdam, Kimpton De Witt, Art’otel AmsterdamThe Highland House, The Highlander Amsterdam, Hotel The Craftsmen en INK Hotel Amsterdam.