Van Gogh Museum

Stap in de wereld van Vincent van Gogh en ontdek zijn beroemde werken

Vincent van Gogh is van alles geweest, van jonge bediende in een kunsthandel tot aan een schoolmeester en van boekverkoper tot aan prediker. Pas later in zijn leven, op 27 jarige leeftijd, besloot hij om kunstenaar te worden. Deze beslissing heeft de geschiedenis voorgoed veranderd. Het werk van Vincent valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het 19e-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de 20e-eeuwse kunst.

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum ligt aan het Museumplein net onder het centrum van Amsterdam in stadsdeel Zuid. In dit museum is er een programma met voor ieder wat wils, zo zijn er tentoonstellingen, workshops, rondleidingen en activiteiten voor alle leeftijden. Natuurlijk zijn de bekende meesterwerken van Vincent van Gogh te zien in dit hotel. Hieronder kun je meer lezen over een aantal van deze fantastische schilderijen. 
De meeste mensen zijn ongeveer 2 uur binnen in het museum en het is het hele jaar dagelijks geopend. Je kunt er ook met groepen en scholen terecht, meer info hierover en bestellen van ticket op de link hieronder.

Zonnebloemen

De zonnebloemen behoren tot de bekendste schilderijen van Van Gogh. Hij maakte deze schilderijen in Arles, in Zuid-Frankrijk, in 1888 en 1889. In totaal heeft hij vijf grote doeken van Zonnebloemen in een vaas geschilderd, met drie tinten geel en niets anders. Zo liet hij zien dat het mogelijk was een voorstelling te maken met veel varianten van één kleur.

Voor Van Gogh hadden zijn schilderijen van zonnebloemen een speciale betekenis. Ze drukten ‘dankbaarheid’ uit. De eerste twee hing hij in de kamers van zijn vriend Paul Gauguin, de kunstschilder die een tijdje bij hem kwam wonen in het Gele Huis. Gauguin was onder de indruk van de zonnebloem, die vervolgens hem ‘helemaal Vincent’ waren.

De Aardappeleters

Van Gogh zag de aardappeleters als een meesterproef. Hij koos een moeilijke compositie om zo te bewijzen dat hij op weg was om een goede figuur schilder te worden. Het schilderij moest de realiteit van het harde boerenleven verbeelden, daarom gaf hij de boeren grove gezichten en knokige handen. Zo liet hij zien dat zij met die handen zelf de aarde hebben omgespit en dat zij op deze manier eerlijk hun eten hebben verdiend.

Hij schilderde de vijf figuren in aardkleuren. De boodschap van het schilderij was voor Van Gogh belangrijker dan de correcte anatomie en technische perfectie. Hij was zeer tevreden met het resultaat. Zijn schilderij werd alleen kritisch ontvangen omdat het zo donker van kleur was en de figuren vol fouten zaten.

Zelfportret met Grijze Vilthoed

Vincent schilderde dit zelfportret in de winter van 1887-1888, toen hij bijna twee jaar in Parijs woonde. Het werk laat zien dat hij de stippeltechniek van de pointillisme bestudeerd had en dat op zijn eigen, originele manier toepaste. De streepjes verf zijn in verschillende richtingen toegepast op het schilderij. Ze volgen de omtrek van zijn hoofd en vormen zo een soort stralenkrans.

Het schilderij is één van Van Goghs meest gedurfde kleurexperimenten. Met veel lange verfstreken plaatste hij de complementaire kleuren naast elkaar: blauw en oranje op de achtergrond, rood en groen in de baard en de ogen. De kleuren versterken elkaars werking.

Het Gele Huis (De Straat)

In mei van 1888 huurde Van Gogh vier kamers in een huis aan de Place Lamartine in Arles, in Zuid-Frankrijk. Op het schilderij dat hij van dit plein maakte, is zijn woning herkenbaar aan de groene luiken. Vlak nadat hij in het huis was getrokken, stuurde hij Theo een beschrijving en een schets van zijn schilderij: ‘het is ontzagwekkend, die gele huizen in de zon en dan de onvergelijkelijke helderheid van het blauw’.

Van Gogh heeft in dit werk, dat hij zelf ‘De Straat’ noemde, zijn naaste omgeving weergegeven. Links is het restaurant te zien waar hij vaak ging eten. Het huis van zijn vriend, tevens de postbode, Joseph Roulin, lag voorbij de twee spoorbrug.

Korenveld met Kraaien

Korenveld met Kraaien is één van de beroemdste schilderijen van Vincent van Gogh. Vaak wordt gedacht dat dit het laatste werk is van de meester. De dreigende lucht met kraaien en het doodlopende pad zouden vooruit wijzen naar het naderende overlijden van de kunstenaar. Dit is echter een mythe, na dit schilderij heeft Van Gogh nog vele andere werken gemaakt.

Met zijn korenvelden onder de woeste lucht wilde Van Gogh de triestheid en extreme eenzaamheid van hem uitdrukken, maar tegelijkertijd wilde hij ook laten zien hoe gezond en hartversterkend hij het platteland vond.

Korenveld Onder Onweerslucht

In de laatste weken van het leven van Vincent van Gogh, maakte hij een aantal indrukwekkende schilderijen van de korenvelden rond Auvers. Dit uitgestrekte veld onder een donkere hemel is daar één van.

In deze landschappen probeerde hij triestheid en extreme eenzaamheid uit te drukken. De overweldigende emoties die Van Gogh in de natuur ervoer waren ook positief. Aan zijn broer Theo schreef hij: ‘ik weet bijna zeker dat ik in die doeken datgene heb verwoord wat ik niet in woorden uit kan drukken, nl. hoe gezond en hartversterkend ik het platteland vind.’

Irissen

Van Gogh schilderde dit stilleven in de inrichting in Saint-Rémy waar hij vrijwillig verbleef. Het schilderij was voor hem in de eerste plaats een kleurstudie. Hij zocht naar een kleurcontrast met krachtige uitstraling. Door de paarse bloemen tegen een gele achtergrond te zetten, kwamen de decoratieve vormen extra fel uit. Oorspronkelijk waren de irissen paars, maar door het verbleken van een rood pigment zijn de bloemen inmiddels blauw geworden. Vincent schilderde het boeket twee keer.

Boomwortels

Op het eerste gezicht lijkt dit schilderij op een warboel van bonte kleuren en grillige en abstracte vormen. Pas daarna zie je dat het een helling met zowel boomstammen als wortels voorstelt. Het zijn hakhout bomen die boven op een mergelafgraving te zien zijn, zoals die rond Auvers te vinden waren. Het werk is niet helemaal afgemaakt, dat verklaart het onafgewerkte karakter. Waarschijnlijk is dit het laatste schilderij dat door de meester gemaakt is voor zijn dood. Andries Bonger, een zwager van broer Theo, beschreef het in een brief: ‘Den morgen vóór zijn dood had hij een sousbois schilderd, vol zon en leven.’

Hotels in de buurt

Het Van Gogh Museum ligt aan het museumplein in net buiten het centrum van Amsterdam in de wijk museumkwartier. Ook het Vondelpark ligt op 10 minuten lopen afstand. Een aantal hotels in de buurt van het Van Gogh Museum zijn; Hotel Aalders, Conservatorium Hotel, The ED Hotel Amsterdam, Hotel La Boheme AmsterdamMozart Hotel Amsterdam, Sir Albert Hotel, The Muse Amsterdam, Hotel Asterisk, en Hotel Atlas Amsterdam.