Informatie over Amsterdam

Lees meer informatie over Amsterdam, de hoofdstad van Nederland en tevens één van de meest toeristische steden van het land. 

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland maar heeft echter zo zijn eigen cultuur en gezicht dat veel Nederlanders de stad meer als een toeristische beweging zien dan als een plek die lijkt op de leefomgeving die zij gewend zijn. Dat komt dan ook vooral door de vele tienduizenden toeristen die de stad dagelijks bezoeken. Hierdoor is een groot deel van de binnenstad voorzien van vele bezienswaardigheden, souvenirshops, restaurants en cafés om aan de veeleisende behoeftes van de reiziger te kunnen voldoen. Amsterdam heeft ook een hele rijke geschiedenis, van grachtengordels tot grote herenhuizen en grachtenpanden.

Over Amsterdam: de Grachten

De hoofdstad van Nederland staat voornamelijk bekend om de 17e-eeuwse grachtengordel met als hoofdgrachten het Singel, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Deze zijn tevens ook opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst. In de stad zijn zowel natuurlijke en gegraven grachten te vinden, vanaf het begin van de stad hebben deze al een belangrijke rol gehad bij het transporteren van goederen bijvoorbeeld, maar werden ook gebruikt als verdediging tegen vijandige legers. 

In het laatste kwart van de 19e-eeuw werden diverse grachten drooggelegd vanwege de hygiëne en om het verkeer op de weg meer ruimte te geven. Als we even terug in de tijd gaan, naar het jaar 1270, werd in de Amstel een dam aangelegd, aan beide zijden van het kanaal ontstond in de late middeleeuwen de binnenstad van Amsterdam.

Over Amsterdam: Bruggen

Amsterdam heeft meer dan 1900 bruggen, dit is zo ontstaan omdat de stad uitbreidde langs de oevers van de Amstel waardoor de rol van het water tot halverwege de 19e-eeuw belangrijker was dan die van het land. Het aantal bruggen is toegenomen in de loop van de jaren in de geschiedenis van de stad. In de 16e-eeuw had de stad 52 bruggen en rond het jaar 1600 is het aantal toegenomen tot 110 bruggen. Door de grote stedelijke uitbreiding aan het begin van de 17e-eeuw werd dit aantal bijna verdubbeld.

Hotels in Amsterdam

Een overnachting boeken in Amsterdam hoeft absoluut geen probleem te zijn met een keuze uit honderden hotels de hoofdstad van Nederland. Het lastige kan zijn waar je moet beginnen met een keuze maken. Wil je dichtbij een van de musea zitten waar je naar toe gaat? Ben je voor een zakelijke bespreking in de stad? Ga je een weekend weg en wil je lekker de stad verkennen, uit eten en romantisch overnachten. Om een passend hotel te vinden is het soms zoeken in een hooiberg. 

Wij hebben op onze site verschillende Top 10 lijsten samengesteld waarmee de keuze een stuk makkelijker wordt. Zo kun je kiezen wat je belangrijk vind; ligging, type of sterren. Zo vindt je makkelijk een hotel naar je smaak.

Openbaar vervoer

Amsterdam heeft elf treinstations, daarnaast beschikt de stad ook over vele tram- en busstations. Reizen met het openbaar vervoer in Amsterdam is ontzettend eenvoudig en snel, het centraal station van Amsterdam is het belangrijkste knooppunt van het openbaar vervoer in de stad. Vanaf dit punt kun je gebruik maken van de tram-, trein-, bus- en metrostations. Het uitgebreide netwerk wordt beheerd door GVB en verbindt de buurten van de stad per metro, bus, tram en ook de veerboot.

In Amsterdam en ook in de rest van Nederland wordt er gebruik gemaakt van de nationale
OV-chipkaart voor het reizen met trams, bussen, metro’s en treinen. Het is ook mogelijk voor bezoekers om een OV-chipkaart aan te schaffen. Het wordt door verschillende websites afgeraden om een OV-chipkaart te kopen, toeristen worden aangeraden om een in plaats daarvan een dagpas te gebruiken.