Anne Frank Huis

Lees meer over de geschiedenis van het Anne Frank Huis en het verhaal van Anne Frank en haar familie.

Het Anne Frank Huis is een museum en monument als herdenking aan Anne Frank en haar Joodse familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het achterhuis aan de Prinsengracht op nummer 263 zaten ondergedoken. Anne Frank schreef hier haar beroemde dagboek “Het Achterhuis”. Jaarlijks trekt het museum meer dan een miljoen bezoekers, waarvan de meesten uit het buitenland komen. In 2013 kwam er een recordaantal van zo’n 1,2 miljoen mensen. Die kwamen uit ongeveer 95 verschillende landen. Ongeveer 11 procent komt uit Nederland. De grootste groep is tussen de 20 en 30 jaar oud.

Geschiedenis van het Anne Frank Huis

Anne Frank HuisHet pand aan de Prinsengracht op nummer 265 werd gebouwd door Dirk van Delft in het jaar 1635, hij was de eigenaar van verschillende percelen in de buurt. Van ongeveer 1740 tot 1764 woonde de schatrijke handelaar in drogerijen genaamd Isaäc van Vleuten. Hij verbouwde het pand in 1740, waarbij onder andere de voorgevel werd vernieuwd en een achterhuis werd gebouwd. Rond 1840 vond opnieuw een verbouwing plaats. Toen werd de topgevel vervangen door een eenvoudige rechte kroonlijst. In de tweede helft van de 19e-eeuw was de firma A. d’Ailly in chemicaliën hier gevestigd. Van 1928 tot eind 1939 was de pianorollenfabriek Euterpe er gevestigd.

Onderduiken

Op 1 december 1940 verhuisde Otto Frank zijn bedrijven Opekta en Pectacon van het Singel op nummer 400 naar de Prinsengracht nummer 263. In de loop van 1942 werd begonnen met inrichten van een schuilplaats op de eerste en tweede verdiepingen van het achterhuis, en op 6 juli dook het gezin Frank daar onder. Op 13 juli volgde het gezin Van Pels, en in augustus werd een draaikast geplaatst die toegang tot de onderduikruimte moest verbergen. In november dook Frits Pfeffer, een kennis van Otto Frank, er ook onder. Slechts vier medewerkers van Opekta waren op de hoogte van de aanwezigheid van de onderduikers.

Oprichting en verbouwingen van het Anne Frank Huis

Na de Tweede Wereldoorlog keerde Otto Frank als enige overlevende terug. Anne Frank was eind februari 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen overleden. Opekta bestond nog en Otto zette het bedrijf weer voort maar trok zich in 1953 terug. Nadat Opekta was verhuist wilde de toenmalige eigenaar NV Berghaus het pand laten slopen om er nieuwe kantoren en ateliers te laten bouwen. De publieke verontwaardiging was echter zo groot dat Berghaus besloot het pand te schenken.

Op 3 mei 1957 werd de Anne Frank Stichting opgericht met het doel om het pand te herstellen. Na een inzamelingsactie onder leiding van de toen Amsterdamse burgemeester Gijs van Hall konden ook de buurpanden Prinsengracht nummer 265 t/m nummer 275 en Westermarkt nummer 16 t/m nummer 20 worden aangekocht.  De panden aan de Prinsengracht werden gerestaureerd en in 1960 werd het Anne Frank Huis als museum geopend. 

Er kwamen naar verloop van tijd steeds meer bezoekers en omdat het huis met de steile trappen niet berekend leek op honderdduizenden bezoekers werden plannen gemaakt om het museum uit te breiden. In 1990 kwam er toestemming en na de sloop van de studentenflat naast het pand werd er een nieuwbouwvleugel toegevoegd aan het museum en in 1999 werd het museum door toenmalig koningin Beatrix geopend. In 2015 werden de studentenwoningen boven het hotel ook bijgekocht en de entree verbeterd omdat er inmiddels meer dan één miljoen bezoekers per jaar kwamen. Er kwam een nieuwe museumwinkel, een museumcafé en na wederom een verbouwing waarbij het museum gewoon open bleef voor publiek werd het eind 2018 door koning Willem-Alexander opnieuw geopend in zijn huidige vorm.

Hotels in de buurt

Het Anne Frank Huis ligt in het centrum van Amsterdam waar de Bloemgracht uitkomt in de Prinsengracht. Een mooie centrale locatie midden in de stad en er liggen dan ook verschillende hotels binnen een straal van een paar 100 meter van het hotel.
Zo liggen Hotel Mr. Jordaan, Pulitzer Amsterdam, Hotel IX Amsterdam, The Hoxton Amsterdam, W Hotel Amsterdam, The Canal House Amsterdam, ‘t Hotel Amsterdam, Hotel Clemens Amsterdam en The Toren Amsterdam allemaal op maar 5 minuten lopen van het Anne Frank Huis. Wanneer je dus naar het Anne Frank huis of het Anne Frank Museum wilt en een hotel in de buurt zoekt is er ruim voldoende keuze.